Mit kell tudni a fényvédő allergiáról

 • Post author:
 • Post category:blog

Mit kell tudni a fényvédő allergiáról

Bizonyos fényvédő összetevők kiválthatják a bőr allergiáját néhány embernél. Ezek az allergiák tüneteket okozhatnak, például bőrpír, viszketés és duzzanat.

A fényvédő segít megvédeni a testet az ultraibolya (UV) sugárzás káros hatásaitól. Ezek a hatások magukban foglalják a korai bőr öregedését és a bőrrákot.

Ez a cikk felvázolja a fényvédő allergia okait és tüneteit. Információt is szolgáltatunk arról is, hogyan lehet tesztelni és kezelni a fényvédő allergiákat mind gyermekek, mind felnőtteknél.

A fényvédő allergia okai

Bizonyos fényvédő összetevők allergiás reakciókat válthatnak ki néhány emberben.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Főiskola (ACAAI) szerint a fényvédő összetevő, amely valószínűleg allergiás reakciót vált ki, az oxibenzon vagy a benzofenon-3.

Egyéb fényvédő összetevők, amelyek hajlamosak a reakciók kiváltására, a következők:

Egyes emberek allergiás vagy érzékenyek lehetnek az illatokra és tartósítószerekre is, amelyeket a gyártók általában hozzáadnak a fényvédőkhez.

A fényvédő típusai

A fényvédő két fő típusa van: kémiai és fizikai. A kémiai napvédő krémek felszívják az UV -sugarakat, míg a fizikai fényvédők ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek eltérnek az UV -sugarakkal.

 • Kémiai fényvédők: Ezek a fényvédők olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek elnyelik a nagy energiájú UV -sugarakat, és alacsony energiaként engedik őket. Ez megakadályozza, hogy az UV -sugarak elérjék a bőrt.
 • Fizikai fényvédők: Ezek a fényvédők ásványi anyagokat tartalmaznak, például cink -oxidot és titán -dioxidot, amelyek tükrözik vagy szétszórják az UV -sugarakat. A fizikai akadályok fényvédőjei általában kevésbé irritálóak, mint a kémiai fényvédők. Ugyanakkor kevésbé népszerűek, mivel hajlamosak fehér maradékot hagyni a bőrön.

A bőrreakció típusai

kontakt dermatitis (CD) a leggyakoribb káros bőrreakció a fényvédőre. Háromféle CD létezik, amelyek befolyásolhatják a fényvédő érzékenységet és allergiát. Ezek:

 • Irritáló kontakt dermatitis: Ez a típus nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan embereknél, akiknek érzékeny bőrük van, vagy olyan állapotok, mint az ekcéma.
 • Allergiás kontakt dermatitis: Ez a típus akkor fordul elő, amikor egy személy allergiás egy adott termék összetevőjére.
 • Photoallergic kontakt dermatitis: Ez egy olyan típusú allergia, amely akkor fordulhat elő, amikor a fényvédő érintkezésbe kerül az UV -fényvel. A fotoallerg reakciók néha hasonlóak a napégéshez.

Tünetek

A fényvédő allergia azonnal előfordulhat a fényvédő alkalmazása után, bár bizonyos esetekben időbe telik a fejlődés.

A fényvédő allergia tünetei között szerepelhet:

 • Bőr vörösség vagy duzzanat
 • Viszketés vagy csípés
 • Emelkedett dudorok vagy csalánkiütés
 • Méretezés vagy vérzés
 • kiütés vagy folyadékkal töltött hólyagok

A már létező körülményekkel rendelkező emberek, mint például az ekcéma és a psoriasis, fokozott kockázatot jelentenek a fényvédő allergia fejlesztése.

Más megnövekedett kockázatú emberek között szerepelnek azok, akik a szabadban dolgoznak, és azok, akik korábban a napsütéses bőrrel rendelkeznek.

Gyerekek és fényvédő allergia

Lehetetlen tudni, hogy az egyes gyermek hogyan reagál a fényvédőre. Ha egy adott fényvédőt először alkalmaznak, ésszerű a javítás tesztelése, hogy ellenőrizze a reakció jeleit.

A tapasz teszt kis mennyiségű fényvédőt alkalmaz a gyermek alkarjának belsejére.

Ha a tapasz teszt nem jelzi az allergiás reakciót, akkor az ember külön javító tesztet végezhet a gyermek arcán. Az arcbőr érzékenyebb és hajlamosabb az allergiás reakciókra. Az embernek naponta kétszer kell alkalmaznia a fényvédőt egy hétig, hogy ellenőrizze a reakció jeleit.

A szülőknek és gondozóknak ellenőrizniük kell az orvossal, mielőtt fényvédőt alkalmaznának az érzékeny bőrű gyermekekre vagy a már létező bőrbetegségekre. Tanácsot kell kérniük arról is, hogyan lehet megvédeni a gyermeket az UV -expozíció ellen.

Az alábbiakban bemutatunk néhány általános ajánlást a gyermekek napjától való védelmére:

 • Használjon széles spektrumú, ásványi alapú fényvédőt, amelynek napfény-védelmi tényezője (SPF) legalább 30.
 • Vigyázzon a permetezési fényvédőkre, amelyeket nehéz ellenőrizni és belélegezhető, különösen a csecsemők.
 • Öltöztesd a gyermeket hosszú nadrágba, hosszú ujjú ingben és egy széles, karcsú kalapban.
 • tartsa a 6 hónaposnál fiatalabb gyermekeket a naptól.

Kezelések és gyógyszerek

A fényvédő allergia kezelése hasonló a többi allergiás bőrreakciókhoz.

Az a személy, akinek enyhe allergiás reakciója van a fényvédőre, el kell távolítania a fényvédőt, ha a bőrt hűvös vízzel öblíti. Ezután ki kell maradniuk a naptól, amíg a bőr teljesen meg nem gyógyul.

Ha egy gyermek enyhe allergiás reakciót alakít ki, egy szülő vagy gondozó vékony réteg kőolajzselét alkalmazhat az érintett területre a bőr hidratálására.

Mérsékelt vagy súlyos bőrallergiák esetén az orvos a következő kezelések közül egy vagy több ajánlást javasolhat:

 • Hideg kompresszorok a fájdalom és gyulladás enyhítésére
 • bőr hidratáló szerek, például kőolajszelleg vagy calamine krém
 • antihisztaminok a viszketés enyhítésére
 • Topical kortikoszteroidok a bőrgyulladás csökkentése érdekében

mikor látják a látványt. DOKTOR

Az a személy, aki súlyos vagy ismétlődő allergiás reakciót alakít ki a fényvédőre, egyeztetést kell végeznie orvosával. Az orvos egy allergiáshoz utalhat, aki a reakciót okozó összetevő diagnosztizálására törekszik.

A 2008-as régebbi tanulmány megjegyzi, hogy a Benzofenon-3 fényvédő összetevője súlyos allergiás reakció anafilaxiát okozhat.

A fényvédő-indukált anafilaxia azonban ritka.

Az embernek telefonálnia kell a 911 -et, ha allergiás bőrreakciót tapasztalnak az anafilaxis következő tüneteivel:

 • A mellkas szorossága
 • Nehézség Légzés
 • A torok vagy a test más részeinek duzzanatja
 • rekedt hang
 • Nehéz nyelni
 • gyomorgörcsök
 • émelygés
 • hányás
 • Az arc és a test sápadtsága vagy bőrpírja

Összegzés

A fényvédők segítik az embereket, hogy megvédjék az embereket attól, hogy megvédjék az embereket attól, hogy megvédjék az embereket az emberek védelmében Az UV -fény káros hatásai, például a korai bőr öregedése és a bőrrák. Ezért a fényvédő viselésének előnyei messze meghaladják a kockázatokat.

Bizonyos fényvédő összetevők azonban egyes emberekben bőrallergiákat válthatnak ki. A kockázat különösen magas az érzékeny bőr vagy már létező bőrbetegség, például ekcéma vagy psoriasis esetén.

Az ember tesztelhet allergiát, ha tapasztvizsgálatot végez a belső alkar bőrén. Azoknak az embereknek, akiknek reakciója alakul ki, kerülniük kell a termék alkalmazását. Azt is ki kell maradniuk a naptól, amíg nem találnak megfelelő alternatív fényvédőt.

Azoknak az embereknek, akik súlyos vagy visszatérő fényvédő allergiákat tapasztalnak, orvoshoz kell fordulniuk. ultraven ára ásd ezt Az orvos egy allergiáshoz utalhat, aki az allergia okozó összetevők diagnosztizálására törekszik.

 • Rák/onkológia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents